The Irish Festival of Oulu

Official program partner of Oulu 2026

Organisaatio

Oulu on Suomen irkkumekka

The Irish Festival of Oulu (IFO) on maailman pohjoisin irlantilaisen kulttuurin festivaali. Festivaali on saanut sekä kansallista että kansainvälistä tunnustusta monipuolisesta ja inklusiivisesta ohjelmastaan, joka koostuu perinteisestä irlantilaisesta musiikista, tanssista ja monitaiteellisista kulttuuritapahtumista. Vuodesta 2006 alkaen festivaalilla on vieraillut yhteensä 104 179 ihmistä Suomesta, Euroopasta ja Yhdysvalloista.

Festivaali tunnetaan laajalti ennen kaikkea lämpimästä, iloisesta tunnelmasta.
Uusi_Seurahuone_Laitala_Keijo

“Iloinen, lämmin ja vastaanottava tunnelma ystävien kesken”

Oulun irkkufestari tuo ainutlaatuisella tavalla kävijät yhteen irlantilaisen kulttuurin äärelle ja tarjoaa yleisölle ikimuistoisen, autenttisen kulttuurielämyksen. Lyhyesti sanottuna: esiintyjät, yleisö ja järjestäjätiimi kokoontuvat kokonaiseksi viikoksi nauttimaan elämästä irlantilaisen musiikin, tanssin ja kulttuurin parissa.

Festivaalin järjestää The Irish Music Society of Oulu (IMSO), joka on Comhaltas-järjestön virallinen jäsenyhteisö.

Comhaltas Ceoltóirí Éireann on voittoa tavoittelematon järjestö, joka vaalii ja edistää perinteistä irlantilaista musiikkikulttuuria. Comhaltasilla on satoja jäsenyhteisöjä ympäri maailmaa, ja n. 30 jäsenensä voimin IMSO on maailman pohjoisin Comhaltas-jäsenyhteisö.

Oulun irkkufestari on Suomessa suunnannäyttäjä irlantilaisen suullisen perinnetaiteen muotojen, erityisesti musiikin, tanssin, tarinankerronnan, runouden, elokuvan ja teatterin edistämisessä. Pyrimme inspiroimaan, edistämään, voimaannuttamaan ja kehittämään irlantilaisen kulttuurin muotoja monipuolisten, laadukkaiden ja autenttisten kulttuuritapahtumien avulla. Näin voimme tarjota upeita harrastusmahdollisuuksia irlantilaisen kulttuurin faneille Suomessa ja Pohjoismaissa.

 

The Irish Music Society of Oulu on vuonna 2006 perustettu voittoa tavoittelematon yhdistys, joka keskittyy irlantilaisen musiikin, kulttuurin ja tanssin edistämiseen Oulussa. Yhdistyksen jäseninä on ammattimuusikoita, tanssijoita ja irlantilaisen kulttuurin harrastajia. Järjestämme monitaiteellisia tapahtumia ympäri vuoden: perinteistä irlantilasta musiikkia, tarinankerrontaa, elokuvia, kulttuuriesitelmiä, runoutta, tanssia, kursseja ja Oulun irkkufestarit.

Teemme myös tiivistä kouluyhteistyötä sekä paikallisesti että maanlaajuisesti. Vuodesta 2004 alkaen yhdistyksen tuottamat irlantilaisen musiikin, tarinankerronnan ja kulttuurin esitykset ovat tavoittaneet jopa 87 000 koululaista Oulussa ja muualla Suomessa. Esityksissä jokaiselle oppilaalle on tullut tutuksi niin iirinkielinen fraasi tóg é go bóg é kuin Óro Sé Do Bheatha ’Bhaile -laulukin. 

Paikallistoiminta

Tällä hetkellä paikalliset irkkumuusikot kokoontuvat säännöllisesti kuukausittain perinteisiin irkkumusiikin jameihin St. Michael Irish Pubissa ja Hemingway’s Bar and Caféssa. Noin 20 muusikon joukossa soitetaan tinapilliä, huilua, concertinaa, kitaraa, mandoliinia, viulua, irlantilaista säkkipilliä, haitaria, bodhrán-rumpua ja buzukia, ja laulajat laulavat sekä englanniksi että sean nós -tyylillä. Pubijamien lisäksi järjestetään hitaita jameja, joissa uudet soittajat pääsevät tutustumaan genreen rennolla, opetteluystävällisellä tempolla.

Vuodesta 2024 alkaen olemme tuoneet kuukausittaiset tarinankerrontatapahtumat osaksi ympärivuotista ohjelmaamme. Tapahtumat toteutetaan yhteistyössä paikallisen irlantilaisen tarinankertojan ja sisällöntuottajan Aaron Gormanin kanssa (@irishinfinland). Tarinankerrontatapahtumissa yleisö pääsee viihtymään ja heitä rohkaistaan kaivelemaan ja jakamaan omia tarinoitaan. Pyrkimyksenämme on elvyttää ja juhlistaa suullisen tarinankerronnan perinnettä.

Irlantilaisen musiikin, tanssin ja kulttuurin harrastajajoukko järjestää festivaaleja, tapahtumia, jameja, tanssitoimintaa ja kursseja, runotapahtumia ja tarinankerrontaa ympäri maan pohjoisesta etelään. Oulun irkkufestari ja IMSO tekevät aktiivista yhteistyötä lukuisien irlantilaista kulttuuria edistävien tahojen kanssa.

Ovemme on aina auki uusille osallistujille ja yhteistyömahdollisuuksille.

TAVOITTEITA

Missio

Tavoitteemme on edistää ja kunnioittaa irlantilaisen suullisen perinteen taidemuotojen monimuotoisuutta Suomessa. Pyrimme tukemaan irlantilaisen kulttuurin tapahtumiin osallistumisen tasa-arvoisia ja inklusiivisia mahdollisuuksia järjestämällä avointa ja monipuolista toimintaa. Tämä kattaa myös irlantilaisen suullisen perinteen taidemuotojen edistämisen niiden aidossa ja autenttisessa hengessä.

TAVOITTEET

  1. Monimuotoisuus ja elämyksellisyys: monipuolinen, inklusiivinen kulttuuriohjelma, joka tarjoaa autenttisen katsauksen Irlannin suulliseen perinteeseen ja kulttuuriin
  2. Osallistujien sitouttaminen: kulttuuritoimintaan osallistumiseen rohkaisu, innostaminen ja voimaannuttaminen ohjelmamme, kurssiemme, työpajojemme ja tapahtumiemme avulla
  3. Laatu: esiintyjien, tapahtumapaikkojen ja ohjelman sisällön valinnassa käytetään tiukkoja kriteerejä, joissa painotetaan ammatillisia ansioita.
  4. Innovaatio: uusien tapahtumien luominen kulttuurin käsitteen laajuus huomioiden
  5. Oppiminen: musiikin ja kulttuurin harrastajien yhteen saattaminen sekä uusien taitojen oppiminen ja kehittäminen. Osallistujat kehittävät taitojaan ja luovuuttaan, hankkivat kokemuksia ja keskustelevat henkilökohtaisesti ammattiartistien ja -taiteilijoiden kanssa.
  6. Vieraanvaraisuus: irlantilainen kulttuuri kuuluu kaikille. Toivotamme kaikki kävijät tervetulleeksi festivaalille ja Ouluun, jotta jokainen tuntee olonsa kotoisaksi.

Faktoja

2021 – IFO nimetään parhaaksi esimerkiksi irlantilaiseen kulttuuriin osallistamisesta Pohjoismaissa Irlannin hallituksen uudessa Pohjoismaiden strategiassa.

2026 – Cultural Kaleidoscopes-hanke: IFO on ensimmäinen Irlannin ulkopuolella järjestettävä irlantilaisen kulttuurin festivaali, joka on Euroopan kulttuuripääkaupungin ohjelmakumppani

IFO on Pohjoismaiden johtava irlantilaisen kulttuurin festivaali. Festivaalilla on iso rooli Irlannin hallituksen uudessa Pohjoismaiden strategiassa parhaana esimerkkinä irlantilaiseen kulttuuriin osallistamisesta Pohjoismaissa.

IFO on Oulun kaupungin tärkeä kulttuurikumppani, joka edustaa myönteistä eurooppalaista ulottuvuutta ja kulttuurista osallistamista menestyksekkään toimintansa ja kaupungille tuomansa näkyvyyden kautta. Festivaali edistää ja kehittää huikeita mahdollisuuksia irlantilaisen kulttuurin harrastajille Suomessa, Pohjoismaissa ja ulkomailla tarjoamalla laadukasta ja inklusiivista ammattilaisvoimin järjestettyä toimintaa. Toivotamme kaikki ihmiset ikään katsomatta tervetulleiksi tapahtumiimme.

Oulu

200 kilometriä napapiiriltä etelään sijaitseva Oulu on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki. The Irish Festival of Oulu on kulttuuripääkaupunkivuoden virallinen ohjelmakumppani ja sen myötä ensimmäinen Irlannin ulkopuolella järjestettävä irlantilaisen kulttuurin festivaali, joka on mukana Euroopan kulttuuripääkaupungin ohjelmassa. Cultural Kaleidoscopes -hankkeemme on kolmen päivän katufestivaali, joka herättää kaupungin henkiin irlantilaisen kulttuuriperinnön keinoin. Pysy kuulolla!