The Irish Festival of Oulu

Official program partner of Oulu 2026

Historia

Irlantilaisen musiikin historia oulussa

The Irish Festival of Oulu ja The Irish Music Society of Oulu syntyivät vuonna 2006 Oulun vilkkaan irkkumusiikki- ja tanssiyhteisön pohjalta.

Perinteistä irlantilaista musiikkia on soitettu Oulussa yli 40 vuoden ajan. Oulun yhteisön laittoivat alulle paikalliset irkkumusiikin pioneerit Jorma Mäkitalo (laulu, mandoliini) ja Markus Lampela (irlantilainen säkkipilli, tinapilli, laulu), Oulun ensimmäisen irkkubändi Irish Fridayn perustajajäsenet. Silloin syttyi perinteisen irlantilaisen musiikin, tanssin ja kulttuurin kipinä, joka loistaa kirkkaana edelleen.

Pohjimmiltaan kaiken ytimessä on craic ja irlantilaisen kulttuurin kokeminen vanhojen ja uusien ystävien seurassa.

Vuodesta 2006 alkaen festivaali on kerännyt yhteensä 104 179 osallistujaa Suomesta, Euroopasta ja Yhdysvalloista.

Festivaalitapahtumien joukkoon on mahtunut irlantilaisen kansanmusiikin konsertteja ja jameja, maailmanmusiikin konsertteja, suomalaista kansanmusiikkia, saamelaista joikua, kulttuuria ja tarinankerrontaa, irlantilaista tanssia, elokuvia, teatteria, nukketeatteria, katufestivaaleja, taide- ja valokuvanäyttelyitä, keskustelutilaisuuksia, tietovisoja, viskinmaistajaisia, gaelilaista jalkapalloa, irlantilaisen kansanmusiikin työpajoja, tanssikursseja, iirin kielen kursseja, improteatteria ja irlantilaista ruokakulttuuria.

The Irish Festival of Oulu

Vuonna 2006 muusikko ja tarinankertoja Brent Cassidy ystävineen perusti Oulun irkkufestarin ja The Irish Music Society of Oulun. Porukka koostui muusikoista, tarinankertojista, irlantilaisen kulttuurin harrastajista ja tanssijoista, joiden kaikkien yhteinen tavoite oli luoda Ouluun lisää mahdollisuuksia kokea irlantilaista musiikkia, tanssia ja kulttuuria.

Mukana perustajajoukossa olivat Markus Lampela, Anthony Johnson, Annamari Martinviita, Oliver Hussey, Iida-Maria Luhta, Aale Luusua, Jani Suvanto, Fergal Lynch ja Jyrki Huhta.

Loppu on historiaa. Rakkaan festivaalimme polku ja menestys on ollut hämmästyttävää seurattavaa, ja tulemme jatkossakin järjestämään laadukasta, kaikille avointa irlantilaisen kulttuurin juhlaa.  Festivaalin monipuolisen ja -taiteellisen ohjelman eteen tehdään töitä ammattimaisesti, intohimoisesti ja ahkerasti, ja ohjelmassa on jo nähty Grammy- ja Pulitzer-voittajia, Cannesin ja muiden elokuvafestivaalien ohjelmistossa nähtyjä elokuvia, palkittuja teatteriteoksia, tarinankertojia, taidenäyttelyitä ja paljon muuta.